Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Εκπαιδευτική επίσκεψη στις πηγές Τριποτάμου - Δεξαμενές Δ.Ε.Υ.Α.Β.

Την Πέμπτη 29-3-2012, η περιβαλλοντική ομάδα των Γ΄2 & Δ΄τάξεων του σχολείου μας, επισκέφθηκε τις δεξαμενές ύδρευσης της Βέροιας και τις πηγές απ' όπου υδροδοτείται η πόλη μας. Στην επίσκεψή μας αυτή, εκτός από τους δασκάλους μας, μας συνόδεψαν ο διευθυντής της Δ.Ε.Υ.Α. Βέροιας κ. Αχτσής Θωμάς και ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της επιχείρησης  κ. Μαυρίδης Γιώργος. Μας εξήγησαν πώς υδροδοτείται η πόλη μας, από πού προέρχεται το νερό που καταναλώνουμε, πώς εξασφαλίζεται η καλή και ασφαλής ποιότητά του και ότι δεν είναι ένα αγαθό ελεύθερο που μπορούμε να το ξοδεύουμε ασυλλόγιστα. Στο τέλος απάντησαν σε ερωτήσεις μας και μας κέρασαν κρουασάν και χυμούς. Τους ευχαριστούμε πολύ.
Ο περίπατος μας δεν τελείωσε εδώ, αλλά συνεχίστηκε με την επίσκεψή μας στο κέντρο περιβαλλοντικής ενημέρωσης, που έχει φτιαχτεί λίγο πιο πάνω, δίπλα στο ρέμα του Ασπρονερίου. Εκεί ο κ. Γιώργος, κάτοικος του συνοικισμού Τριποτάμου, μας είπε ιστορίες για το ποτάμι και την περιοχή και κυρίως για τις πλημμύρες που έχουν γίνει. Ύστερα παίξαμε στο υπέροχο χώρο που έχει φτιαχτεί εκεί, με τη συνδρομή και του κυνηγητικού συλλόγου, και φάγαμε και σουβλάκια που έψησαν οι δάσκαλοί μας. Περάσαμε υπέροχα και δώσαμε νέο ραντεβού για τις 26-4 που θα επισκεφθούμε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας.

Στις δεξαμενές

Ο κ. Αχτσής εξηγεί πώς υδροδοτείται η πόλη μας.




Στις πηγές Ασπρονερίου.



Ο κ. Γιώργος μας λέει ιστορίες για το ποτάμι.


Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

22 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ

Σήμερα στο σχολείο μας γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Κλιμάκιο με επιστημονικό προσωπικό από τη Δ.Ε.Υ.Α. Βέροιας, αποτελούμενο από τους κ. κ. Γιάννη Παντερμαράκη χημικό, Γιώργο Μπίσμπα χημικό και τον υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων της επιχείρησης Γιώργο Μαυρίδη, επισκέφθηκαν το σχολείο μας, μίλησαν στα παιδιά για τη σημερινή ημέρα και έκαναν δειγματοληψία νερού από τις βρύσες της αυλής μας. Κατόπιν έκαναν κάποιες απλές μετρήσεις της ποιότητας του νερού και μας έδειξαν ότι το νερό που καταναλώνουμε είναι καλής ποιότητας. Βέβαια πήραν δείγμα για να το εξετάσουν στα εργαστήριά τους και να αποκλείσουν  τυχόν μόλυνσή του από παθογόνους μικροργανισμούς, έτσι ώστε να νιώθουμε 100% ασφαλείς.
Τους ευχαριστούμε πολύ.

  Το νερό, το θαύμα της δημιουργίας, αυτό που έδωσε, δίνει και θα δίνει ζωή στον πλανήτη μας αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά.
   Η συνειδητοποίηση αυτού του σπουδαίου γεγονότος όπως και ότι το καθαρό νερό συνεχώς μειώνεται, σίγουρα θα οδηγήσει στην ευαισθητοποίηση και στην λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για να καταστήσουμε αυτό το σπουδαίο αγαθό επαρκή, προσιτό για όλους τους ανθρώπους που ζουν και θα ζήσουν στον πλανήτη μας.
Ο κ. Μαυρίδης μιλάει στους μαθητές για τον εορτασμό της σημερινής ημέρας.

Απολύμανση της βρύσης

Δειγματοληψία νερού.

Ανίχνευση χλωρίου.
 
Ανίχνευση χλωρίου

Μέτρηση PH, αγωγιμότητας.







Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Εκπαιδευτική επίσκεψη στα γραφεία της Δ.Ε.Υ.Α.Β.

Η βροχή δε ματαίωσε την επίσκεψή μας στο κτίριο διοίκησης και τις αποθήκες της Δ.Ε.Υ.Α.Β. Την Παρασκευή 9-3-2012, η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας αποτελούμενη από τους μαθητές των Γ΄2 & Δ΄1, Δ΄2 τάξεων μαζί με τους δασκάλους τους, επισκέφθηκε τα γραφεία της επιχείρησης και έγινε δεκτή από τον πρόεδρό της κ. Δ. Δάσκαλο, το χημικό της κ. Γ. Παντερμαράκη και τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων κ. Γ. Μαυρίδη. Στη ζεστή και φιλόξενη αίθουσα συσκέψεων της επιχείρησης ο κ. Μαυρίδης και ο κ. Παντερμαράκης με απλά και κατανοητά λόγια εξήγησαν στα μέλη της ομάδας τον τρόπο λειτουργίας της και τις υπηρεσίες που προσφέρει στους πολίτες της Βέροιας και των γειτονικών οικισμών. Μας έκαναν να νιώθουμε ασφαλείς για το νερό που καταναλώνουμε στην πόλη μας αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος, με τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού και τη μηδενική όχληση των υδάτινων συστημάτων της περιοχής. Ακόμη μας διαβεβαίωσαν ότι ο κίνδυνος πλημμυρών στην πόλη μας είναι ελάχιστος αφού το δίκτυο απομάκρυνσης των βρόχινων νερών είναι πάρα πολύ καλό. Στο τέλος μας έδειξαν το κέντρο τηλεελέγχου της επιχείρησης από όπου ελέγχουν όλο το δίκτυο και τις δεξαμενές της πόλης και μας κέρασαν χυμούς και σάντουιτς.
Τους ευχαριστούμε θερμά για όλα όπως και για την υπόσχεσή τους ότι θα είναι δίπλα μας στην φετινή μας προσπάθεια να γνωρίσουμε τους υδάτινους πόρους της περιοχής μας και πιο συγκεκριμένα το ποτάμι της πόλης μας τον Τριπόταμο.


Ούτε η βροχή δε μας σταματά.



Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της επιχείρησης, κ. Μαυρίδης, εξηγεί τον τρόπο λειτουργίας της.



Ο κ. Παντερμαράκης εξηγεί στους μαθητές πώς γίνεται ο ποιοτικός έλεγχος των νερών.


Εικόνα από το σύστημα τηλεελέγχου της επιχείρησης.

Οι μαθητές της ομάδας προσφέρουν "Το δεκάλογο του νερού" στον πρόεδρο και στον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων.



Σάντουιτς και χυμοί προσφέρθηκαν στα μέλη της ομάδας


Στις αποθήκες της επιχείρησης, μαθαίνοντας για τους πολλούς και διαφορετικούς σωλήνες που υπάρχουν στο δίκτυο της πόλης μας.