Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο εργαστήρι Βυζαντινών Τεχνών της Ιεράς Μητρόπολης Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας

Την Τρίτη, 21-1-2014, τα δύο τμήματα της Ε΄τάξης του σχολείου μας επισκεφθήκαμε την Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά. Εκεί μας υποδέχτηκε με πολλή χαρά ο πατέρας Δαβίδ και μας μίλησε με πολύ ωραία και απλά λόγια για την ιστορία του Μοναστηριού και της εκκλησίας της Παναγίας. Ακόμη μας μίλησε για τον Άγιο Λουκά τον θεραπευτή και προσκυνήσαμε και τα λείψανά του που φιλοξενούνται στη Μονή.
Κατόπιν πήγαμε στους χώρους των εργαστηρίων, όπου ο πρόεδρος του συλλόγου Βυζαντινών τεχνών "Γεώργιος Καλλιέργης", Τσίτουρας Μανώλης με δύο κυρίες, μέλη του συλλόγου, μας ξενάγησαν στη σχολή και μας μίλησαν για την ιστορία της και τις δραστηριότητές της. Αφού μας κέρασαν καραμέλες και μας έδωσαν για δώρα όμορφες εικόνες της Παναγίας, μας πρότειναν να προσπαθήσουμε και εμείς να δημιουργήσουμε τα δικά μας ψηφιδωτά και τις δικές μας εικόνες. Δεχτήκαμε με πολλή χαρά. Με αρκετό κόπο και πολλή υπομονή και κάτω από την καθοδήγηση του κυρίου Μανώλη και των δυο κυριών καταφέραμε να κάνουμε δυο πολύ όμορφες εικόνες της Παναγίας και δυο φανταστικούς σταυρούς με ψηφίδες. Η αλήθεια είναι ότι στην ολοκλήρωση των εικόνων μας βοήθησαν πάρα πολύ.
Ενθουσιαστήκαμε από αυτά που είδαμε και κάναμε στο εργαστήρι. Πολλά από τα παιδιά εκδήλωσαν το ενδιαφέρον να γίνουν μέλη του συλλόγου και να μάθουν πολύ περισσότερα πράγματα και οι δάσκαλοι ανακάλυψαν ένα εξαιρετικό χώρο για εκπαιδευτικές  επισκέψεις αφού υπάρχουν και αυτά τα πολύ πρόθυμα και αξιόλογα μέλη του συλλόγου.